De ce nu trebuie să amâni masa de prânz

Se spune că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Adevărul este că fiecare masă își are rolul ei și toate sunt la fel de importante.

Sarcinile pe care le avem de-a lungul zilei ne consumă energia, iar lipsa unui meniu zilnic bine stabilit poate duce la grave probleme de sănătate.

Afecțiunile nu sunt simțite imediat, însă în timp, fiecare masă sărită poate afecta corpul pe termen lung.

Ce se întâmplă când sari peste masa de prânz

Adesea, cei care mănâncă un mic dejun copios renunță la masa de prânz sau o amână.

Această greșeală poate duce inițial la oboseală și lipsă de concentrare din cauza absenței nutrienților. Stările se pot transforma în irascibilitate, anxietate sau chiar atacuri de panică. 

În timp, lipsa prânzului poate duce la boli cardiovasculare, diabet și carență de vitamine și minerale. 

În unele cazuri, un salt peste masa de prânz duce chiar la obezitate, din cauză că mesele nu sunt calculate din punct de vedere nutritiv, iar după o perioadă îndelungată fără mâncare, persoane sunt tentate să consume alimente mult prea grase și prea multe dulciuri.

Când trebuie să mănânci masa de prânz

Așa cum îți planifici ora la care te trezești, când începi munca și când participi la diverse evenimente pe parcursul zilei, la fel trebuie să îți planifici și mesele.

Nu amâna masa de prânz mai târziu de 14:30. Poți lăsa aproximativ 6 ore între micul dejun și prânz, însă asigură-te că ai parte de o gustare la jumătatea timpului dintre cele două mese.

Dacă te înfometezi, singurul lucru pe care îl vei pierde este sănătatea, în niciun caz kilogramele în plus.

Ce trebuie să conțină masa de prânz

Masa de prânz este adesea cea mai bogată, de aceea ea trebuie planificată cu atenție. Nu este nevoie să consumi mult, ci trebuie să alegi alimente care se completează și oferă corpului nutrienții necesari pentru a face față provocărilor zilnice.

Asigură-te că prânzul tău are în componență proteine, legume, leguminoase și cereale. Dacă nu le poți integra pe toate într-o singură masă, include-le la următoarea.

Printre alimentele care au un conținut redus de grăsime, dar sunt bogate în proteine, se numără carnea de pui sau de pește. Ele sunt perfecte alături de legumele preferate.

Ciorba de pui este mereu o alegere bună pentru prânz.

Ce poți să mănânci la prânz dacă ești mereu pe fugă

În cazul în care ai un program încărcat, iar adesea îți este greu să prepari și să transporți prânzul cu tine, alege mâncăruri care se prepară repede și nu au prea mult sos.

Șnițelele pufoase de pui te pot salva atunci când vine ora prânzului. Prepară-le acasă și ia-le cu tine. Se păstrează foarte bine, iar alături de o salată și pâine cu cereale reprezintă un prânz bun. 

Fiecare masă are rolul ei

Atunci când iei masa, asigură-te că poți să ai 20 de minute de liniște pentru a te bucura de preparatele alese.

Nu te uita la telefon, calculator sau televizor. Dedică timpul necesar doar pentru a mânca în liniște. Dacă ești distras, riști să mănânci mai mult sau mai puțin decât ai nevoie. 

Planifică-ți toate mesele pentru a-ți asigura un meniu complet.

Ultimele articole

Citește

Cum organizezi cu succes o masă în aer liber

Sezonul cald vine cu noi posibilități și cu ocazii perfecte de făcut amintiri. Mesele luate în aer liber alături de familie, în confortul propriei tale terase de acasă sau în grădină sunt momente speciale încărcate cu gust și bucurie. Un prânz luat în aer liber, în tihnă și în adiere de vânt te încarcă cu […]

Citește

Cei mai iuți ardei din lume și câteva preparate pentru curajoși

Înainte de toate, e bine să știi că iuțimea ardeilor se măsoară în unități Scoville, după scara Scoville – inventată de un farmacist pe nume Wilbur Scoville în 1912. Folosind scara Scoville, se stabilește cât de iute este un ardei în funcție de concentrația de capsaicină pe care o are în componență. Scara Scoville începe […]

Citește

Plating de casă sau cum să aranjezi mâncarea în farfurie

Fie că organizezi o mică adunare la tine acasă și servești mâncare sau prepari cina doar pentru tine, aranjarea preparatelor în farfurie face parte din experiența culinară. Gustul este important, bineînțeles, dar la fel de important este și aspectul pentru că orice bunătate trece mai întâi prin filtrul vizual, iar când un fel de mâncare […]

De prin lume adunate
și pe masă așezate

Pentru că în fiecare zi ai nevoie de inspirație, te ajutăm cu ideile și priceperea noastră în a pregăti cele mai gustoase preparate din carne de pui.

Inspirație de zi cu zi

Inspiră-te din rețetele propuse de noi
și impresionează-i pe toți cu bunul gust!

Vezi toate rețetele

LaProvincia într-un minut

Povestea noastră nu încape într-un minut,
dar îți va povesti pe scurt esența noastră.

Citește povestea LaProvincia

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele delicii.

Sunt de acord să primesc informații despre produse, campanii, rețete și alte subiecte LaProvincia. Termeni și condiții.
Carte de secrete culinare - 5 secrete din bucătărie pe care trebuie să le afli