Top 10 cele mai populare salate cu carne de pui
Salatele cu pui reprezintă echilibrul perfect între nutrienții prezenți în carne, cum ar...
Carnea de pui nu are nevoie de o zi întreagă ca să fie pregătită și gustoasă. Totuși, sunt momente când ai poftă de o rețetă și, totuși, ai o oră sau două la dispoziție să o faci să capete ingrediente, culoare și gust. Tot atunci observi că singurul pachet de carne disponibil este cel din congelator. Și începi să îți calculezi minutele rămase. Acesta este momentul când ar trebui să afli de ce nu trebuie să gătești în grabă și cum îți poate afecta rezultatul.
Puiul este opțiunea care te poate salva, atunci când nu ai timp. Așa că, de multe ori, nu carnea de pui poate fi problema, ci rețeta pe care o alegi. Iată câteva dintre ele mai comune probleme legate de gătit și timp și cum se pot rezolva.
Puiul înghețat îți încetinește procesul de gătit pentru simplul fapt că nu îl poți prepara așa cum e și trebuie să aștepți.
Însă, chiar dacă se dezgheață mai rapid, carnea de pui nu va mai fi sigură, odată ce va sta la temperatura camerei pentru câteva ore. Atunci când alegi să o păstrezi afară, ea se va dezgheța din exterior înspre interior. Astfel, poți sfârși cu o carne care arată tentant, dar este tare și are particule de gheață în interior.
Cea mai sigură metodă este să dezgheți carnea de pui în frigider, chiar dacă procesul aproape că își triplează durata. Însă, schimbarea de temperatură va fi mai lină și va afecta carnea mai puțin. Dacă vrei să gătești ceva, lasă puiul în frigider cu 24 de ore înainte. Pentru marinat vei avea nevoie de aproape o oră în plus, înainte de gătit.
Alternativ, poți folosi cuptorul cu microunde pentru situații de urgență. Citește manualul de instrucțiuni, calculează timpul de care ai nevoie, în funcție de greutatea cărnii. Înlătură ambalajul și dezgheață puiul într-un vas sigur pentru microunde.
Încă nu ai început rețeta și deja trebuie să lași carnea să se odihnească? Există câteva motive pentru care trebuie să lași carnea să ajungă la temperatura camerei, înainte să o gătești. Atenție, însă, carnea nu are nevoie de câteva ore ca să fie pregătită.
Lasă puiul afară pentru 20-30 de minute, fără să îl expui la razele soarelui sau zone prea reci.
Înainte să îl pregătești, șterge-l ușor cu un prosop de hârtie, ca să elimini excesul de apă.
Știi ce ce întâmplă cu un pui pregătit într-o tigaie rece? Se pune în scenă același scenariu ca atunci când pui carnea într-un strat de ulei la o temperatură încă prea scăzută.
Carnea absoarbe ulei, așa că rezultatul final va fi și mai uleios decât te-ai fi așteptat. Vei sfârși cu o carne încărcată, care poate să devină grețoasă lângă anumite sosuri sau garnituri.
Lasă tigaia pe aragaz timp de 2-3 minute, înainte să prepari carnea. Alege uleiul cu atenție (dacă folosești), deoarece unele tipuri de ulei au timpul de ardere mai scurt decât are nevoie tigaia ca să se încălzească.
Probabil că mulți bucătari au crezut, la început, că un foc de aragaz mai mare înseamnă timp de preparare mai scurt. La fel ca mai sus, un pui pregătit la foc mare va sfârși cu o crustă crocantă, aparent delicioasă, însă un conținut aproape crud.
Puiul are nevoie de timp ca să fie pregătit și în interior. Astfel, vei putea avea și mai mult control asupra preparatului final, deoarece îl poți verifica mai des.
Atunci când pui puiul în tigaie, asigură-te că zona cu cea mai mare cantitate de piele este în jos. După 5-7 minute, întoarce puiul, dă focul mai mic și continuă. Așa te vei asigura că preparatul e suculent și gătit în interior.
Puiul nu poate fi mâncat imediat ce îl iei de pe foc doar pentru că este încă prea fierbinte. Însă, același pui are nevoie de câteva minute ca să se odihnească. În acest timp, sosurile din exterior pătrund ultimele bucăți de carne, iar cele din interior se redistribuie.
Acele câteva minute pot face diferența între un preparat aproape gustos și unul delicios și încântător.
Puiul încă mai trece prin procesul de gătire, în primul minut după ce oprești focul. Apoi, sosurile din interior se distribuie uniform, iar carnea atinge temperaturi potrivite pentru consum.
Nu ai nevoie de o jumătate de zi ca să gătești carne de pui. Însă, este important să nu gătești în grabă și să ai grijă ca toate etapele procesului să aibă suficient timp. Acordă-i atenția necesară preparatului din pui și observă reacțiile de la masă!
Salatele cu pui reprezintă echilibrul perfect între nutrienții prezenți în carne, cum ar...
Ouăle sunt alimente de bază în multe bucătării din întreaga lume, lucru care...
România, una dintre țările cu o bogată tradiție culinară, se mândrește cu o...
Inspiră-te din rețetele propuse de noi
și impresionează-i pe toți cu bunul gust!
Povestea noastră nu încape într-un minut,
dar îți va povesti pe scurt esența noastră.