pui intreg in tigaie

Graba strică rețeta: De ce nu trebuie să gătești pe fugă

Carnea de pui nu are nevoie de o zi întreagă ca să fie pregătită și gustoasă. Totuși, sunt momente când ai poftă de o rețetă și, totuși, ai o oră sau două la dispoziție să o faci să capete ingrediente, culoare și gust. Tot atunci observi că singurul pachet de carne disponibil este cel din congelator. Și începi să îți calculezi minutele rămase. Acesta este momentul când ar trebui să afli de ce nu trebuie să gătești în grabă și cum îți poate afecta rezultatul.

Puiul este opțiunea care te poate salva, atunci când nu ai timp. Așa că, de multe ori, nu carnea de pui poate fi problema, ci rețeta pe care o alegi. Iată câteva dintre ele mai comune probleme legate de gătit și timp și cum se pot rezolva.

interior de congelator cu mancare

Singura carne pe care o ai se află în congelator

Puiul înghețat îți încetinește procesul de gătit pentru simplul fapt că nu îl poți prepara așa cum e și trebuie să aștepți.

Însă, chiar dacă se dezgheață mai rapid, carnea de pui nu va mai fi sigură, odată ce va sta la temperatura camerei pentru câteva ore. Atunci când alegi să o păstrezi afară, ea se va dezgheța din exterior înspre interior. Astfel, poți sfârși cu o carne care arată tentant, dar este tare și are particule de gheață în interior.

Păstrează carnea în frigider

Cea mai sigură metodă este să dezgheți carnea de pui în frigider, chiar dacă procesul aproape că își triplează durata. Însă, schimbarea de temperatură va fi mai lină și va afecta carnea mai puțin. Dacă vrei să gătești ceva, lasă puiul în frigider cu 24 de ore înainte. Pentru marinat vei avea nevoie de aproape o oră în plus, înainte de gătit.

Alternativ, poți folosi cuptorul cu microunde pentru situații de urgență. Citește manualul de instrucțiuni, calculează timpul de care ai nevoie, în funcție de greutatea cărnii. Înlătură ambalajul și dezgheață puiul într-un vas sigur pentru microunde.

carne cruda si condimentata in pungi transparente

Carnea trebuie să se odihnească

Încă nu ai început rețeta și deja trebuie să lași carnea să se odihnească? Există câteva motive pentru care trebuie să lași carnea să ajungă la temperatura camerei, înainte să o gătești. Atenție, însă, carnea nu are nevoie de câteva ore ca să fie pregătită.

  • Atunci când carnea este rece în interior (și poate că mai are particule de gheață), dacă vrei să o rumenești în tigaie, vei observa că uleiul sare mai mult decât te-ai fi așteptat.
  • Carnea rece se gătește prea mult și neuniform. Exteriorul se usucă în timp ce interiorul cărnii se gătește.

Mărește cu puțin timpul de preparare

Lasă puiul afară pentru 20-30 de minute, fără să îl expui la razele soarelui sau zone prea reci.

Înainte să îl pregătești, șterge-l ușor cu un prosop de hârtie, ca să elimini excesul de apă.

tigaie si furculita de lemn pe tocator

Tigaia rece salvează timp

Știi ce ce întâmplă cu un pui pregătit într-o tigaie rece? Se pune în scenă același scenariu ca atunci când pui carnea într-un strat de ulei la o temperatură încă prea scăzută.

Carnea absoarbe ulei, așa că rezultatul final va fi și mai uleios decât te-ai fi așteptat. Vei sfârși cu o carne încărcată, care poate să devină grețoasă lângă anumite sosuri sau garnituri.

Uită tigaia câteva minute pe aragaz

Lasă tigaia pe aragaz timp de 2-3 minute, înainte să prepari carnea. Alege uleiul cu atenție (dacă folosești), deoarece unele tipuri de ulei au timpul de ardere mai scurt decât are nevoie tigaia ca să se încălzească.

Focul mare scurtează timpul

Probabil că mulți bucătari au crezut, la început, că un foc de aragaz mai mare înseamnă timp de preparare mai scurt. La fel ca mai sus, un pui pregătit la foc mare va sfârși cu o crustă crocantă, aparent delicioasă, însă un conținut aproape crud.

Puiul are nevoie de timp ca să fie pregătit și în interior. Astfel, vei putea avea și mai mult control asupra preparatului final, deoarece îl poți verifica mai des.

Pregătește puiul la foc mediu, înspre mic

Atunci când pui puiul în tigaie, asigură-te că zona cu cea mai mare cantitate de piele este în jos. După 5-7 minute, întoarce puiul, dă focul mai mic și continuă. Așa te vei asigura că preparatul e suculent și gătit în interior.

pui prajit in tigaie

Gătești pe fugă, dar manânci pui fierbinte?

Puiul nu poate fi mâncat imediat ce îl iei de pe foc doar pentru că este încă prea fierbinte. Însă, același pui are nevoie de câteva minute ca să se odihnească. În acest timp, sosurile din exterior pătrund ultimele bucăți de carne, iar cele din interior se redistribuie.

Acele câteva minute pot face diferența între un preparat aproape gustos și unul delicios și încântător.

Lasă puiul să se odihnească din nou

Puiul încă mai trece prin procesul de gătire, în primul minut după ce oprești focul. Apoi, sosurile din interior se distribuie uniform, iar carnea atinge temperaturi potrivite pentru consum.

Nu ai nevoie de o jumătate de zi ca să gătești carne de pui. Însă, este important să nu gătești în grabă și să ai grijă ca toate etapele procesului să aibă suficient timp. Acordă-i atenția necesară preparatului din pui și observă reacțiile de la masă!

Ultimele articole

Top 10 cele mai populare salate cu carne de pui
Citește

Top 10 cele mai populare salate cu carne de pui

Salatele cu pui reprezintă echilibrul perfect între nutrienții prezenți în carne, cum ar...

Top 10 curiozități despre ouă și beneficiile acestora
Citește

Top 10 curiozități despre ouă și beneficiile acestora

Ouăle sunt alimente de bază în multe bucătării din întreaga lume, lucru care...

Top 8 cele mai iubite ciorbe și supe din România
Citește

Top 8 cele mai iubite ciorbe și supe din România

România, una dintre țările cu o bogată tradiție culinară, se mândrește cu o...

De prin lume adunate
și pe masă așezate - retete pui

Pentru că în fiecare zi ai nevoie de inspirație, te ajutăm cu ideile și priceperea noastră în a pregăti cele mai gustoase preparate din carne de pui de tara.

Inspirație de zi cu zi

Inspirație de zi cu zi

Inspiră-te din rețetele propuse de noi
și impresionează-i pe toți cu bunul gust!

Vezi toate rețetele
LaProvincia într-un minut

LaProvincia într-un minut

Povestea noastră nu încape într-un minut,
dar îți va povesti pe scurt esența noastră.

Citește povestea LaProvincia

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele delicii.

Carte de rețete – 7 rețete cu pui sănătoase