Diversificarea și meniul bebelușilor pe timp de vară

Bebelușul tău a început diversificarea? 

Atunci când vorbim despre nutriție, vara este anotimpul posibilităților. Apar o varietate de fructe și legume. În sfârșit putem să spunem adio mâncării grase, borcanelor și produselor congelate.

Dacă ești cu adevărat norocos, diversificarea copilului tău o să înceapă vara. OMS (Organizația Mondială a Sănătății) recomandă începerea diversificării la 6 luni. Asta nu înseamnă că trebuie să stai cu ceasul în mână și în momentul exact în care cel mic a împlinit șase luni începi să îi dai să mănânce. 

Urmărește-i comportamentul și o să vezi când este pregătit pentru alimente

Poate să stea în funduleț fără ajutor.

O poziție bună a corpului face ca alimentele să circule cu ușurință până în stomac. Dacă cel mic nu se poate susține singur, riscul de înec crește considerabil. Înainte de a începe diversificarea este indicat să îl pui în scaunul de masă pentru perioade scurte de timp. Mărește ușor durata, de la un minut la două, pentru a-l ajuta să mențină o postură bună și pentru a nu crea disconfort ținându-l direct un timp îndelungat la masă. 

Arată interes față de ce mănânci tu.

În timp ce tu ești la masă, bebelușul o să devină curios, o să întindă mâna spre mâncare, va face sunete pentru a atrage atenția sau va saliva excesiv. 

Dacă înecul te sperie și nu ești sigur pe tine, un curs de prim-ajutor este esențial. 

Există două metode prin care poți să începi diversificarea

Ambele apreciate și criticate în egală măsură:

1. Autodiversificarea 

Bebelușul mănâncă singur (fără ajutorul unui adult) alimente de tip finger food. Bucățile sunt de mărimea unui deget și gătite suficient pentru a le zdrobi cu gingiile. 

2.  Diversificarea clasică

Bebelușul mănâncă mâncare pasată, cu ajutorul unui adult. Mâncarea este zdrobită cu o furculiță iar cel mic este hrănit cu lingurița. 

Ambele variante sunt bune și sănătoase. Alege metoda de diversificare cu care te simți confortabil și care îi ridică celui mic interesul pentru alimente. 

Acum ca am văzut CUM le dăm să mănânce, hai să vedem și CE este indicat pentru cei mici pe timp de vară. 

Discutăm strict despre alimente, indiferent de metoda de diversificare aleasă.

Alimentația bebelușilor pe timp de vară

Cei mici sunt mai afectați de căldură decât adulții și din cauza asta este posibil să nu mănânce chiar atât de bine. Având această provocare, este momentul să alegi ce e mai bun pentru a le acoperi valorile nutriționale de care au nevoie. 

Fructe sau legume?

Cum spuneam, fiind prea cald, este posibil ca bebelușul tău să refuze mâncarea.

Dacă poți alege între fructe și legume, mizează pe legume, preferabil crude.

Fructele conțin cantități mari de zahăr.

Ce carne alegem? 

Carnea roșie este bogată în fier, însă este grea pentru cei mici pe timp de vară.

Alege carne albă – pește, pui, curcan.

Pulpa de pui este cea mai buna alegere. Spre deosebire de celelalte părți ale puiului, pulpele conțin cantități ridicate de fier.

Ce produse cumpărăm pentru bebeluși?

Nutriționiștii recomandă produsele 100% românești. Cei mici sunt mai sensibili și este important să le oferim fructe și legume netratate, carne provenită de la animale hrănite corespunzător și produse transportate în condiții sigure.

Gătitul poate sa fie o activitate distractivă pentru toata familia. Cei mici adoră să mănânce împreună cu părinții! 

 

 

Ultimele articole

Citește

Cum organizezi cu succes o masă în aer liber

Sezonul cald vine cu noi posibilități și cu ocazii perfecte de făcut amintiri. Mesele luate în aer liber alături de familie, în confortul propriei tale terase de acasă sau în grădină sunt momente speciale încărcate cu gust și bucurie. Un prânz luat în aer liber, în tihnă și în adiere de vânt te încarcă cu […]

Citește

Cei mai iuți ardei din lume și câteva preparate pentru curajoși

Înainte de toate, e bine să știi că iuțimea ardeilor se măsoară în unități Scoville, după scara Scoville – inventată de un farmacist pe nume Wilbur Scoville în 1912. Folosind scara Scoville, se stabilește cât de iute este un ardei în funcție de concentrația de capsaicină pe care o are în componență. Scara Scoville începe […]

Citește

Plating de casă sau cum să aranjezi mâncarea în farfurie

Fie că organizezi o mică adunare la tine acasă și servești mâncare sau prepari cina doar pentru tine, aranjarea preparatelor în farfurie face parte din experiența culinară. Gustul este important, bineînțeles, dar la fel de important este și aspectul pentru că orice bunătate trece mai întâi prin filtrul vizual, iar când un fel de mâncare […]

De prin lume adunate
și pe masă așezate

Pentru că în fiecare zi ai nevoie de inspirație, te ajutăm cu ideile și priceperea noastră în a pregăti cele mai gustoase preparate din carne de pui.

Inspirație de zi cu zi

Inspiră-te din rețetele propuse de noi
și impresionează-i pe toți cu bunul gust!

Vezi toate rețetele

LaProvincia într-un minut

Povestea noastră nu încape într-un minut,
dar îți va povesti pe scurt esența noastră.

Citește povestea LaProvincia

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele delicii.

Sunt de acord să primesc informații despre produse, campanii, rețete și alte subiecte LaProvincia. Termeni și condiții.
Carte de secrete culinare - 5 secrete din bucătărie pe care trebuie să le afli