Este bună grăsimea din alimente sau nu?

Acum câțiva ani circula informația conform căreia nu este indicat să consumăm grasimi, sub nicio formă. Peste tot se auzea că tot ce e gras, e nociv. Aproape că ne apucam să curățăm fiecare bucată de carne de piele și de grăsime ca să respectăm un regim alimentar sănătos. Produsele lactate cu un procent cât mai mic de grăsimi erau apreciate și fugeam de cele care aveau peste 3% ca de spălatul vaselor. 

Acum e altă poveste. Laptele gras e bun, avocado – deși are grăsimi este recomandat, iar tot ce e degresat trebuie să rămână pe rafturile magazinelor, nu să ajungă la noi în frigider. Brusc parcă este absolut necesar să consumăm grăsimi.

Cu bune, cu rele

Grăsimile rele se găsesc în produsele de patiserie şi cofetărie din comerţ, în alimente prăjite, margarină și tot ce este făcut în ulei și pus pe piață în ambalaj, cum ar fi chips-urile.

Mai departe avem carnea extrem de grasă, untura, orice grăsime de origine animală în general. Daaaarrrr… acestea sunt bune, atâta timp cât sunt consumate cu moderație. Dacă îți este poftă de o bucată de carne mai grasă, o putem consuma fără griji (dacă nu a interzis medicul acest lucru). Singura regulă este – porții mici.

La fel ca untul, laptele, smântâna și alte produse lactate grase, grăsimea provenită de la animale vine la pachet cu vitamine și minerale. Așa că poate să ne facă bine, dar cum ziceam, le putem consuma fără să facem excese.

Grăsimile bune au acizi grași nesaturați și ajută la asimilarea vitaminelor în organism. Le găsim în nuci, semințe și uleiuri vegetale și merg de minune cu o bucată de carne de pui pentru că acesta nu conține grăsimi.

Carnea de pui și colesterolul

Puiul este o sursă bună de proteine, vitamine şi minerale necesare pentru buna funcționare a corpului. Are proprietatea de a ține colesterolul și tensiunea arterială sub control.

Adesea este recomandat în diete și regimuri alimentare datorită conținutului redus de grăsimi. 

În carnea roșie (vită, miel, porc) există o cantitate mult mai mare de grăsimi saturate decât în cea de pui, în pește sau legume.

Carnea de pui este recomandată persoanelor care au un risc de colesterol mare sau boli cardio-vasculare. 

Pe lângă carnea de pui, se recomandă consumul de nuci, ovăz, legume crude, cireșe, sfeclă roșie, struguri. Aceste alimente țin colesterolul sub control și se pot consuma fără griji.

Combină carnea de pui cu legume proaspete pentru a obține o masă ușoară și sănătoasă. Dacă îți dorești o bucată de carne fără urmă de grăsimi, alege pieptul de pui și îndepărtează pielea acestuia.

Mai departe… nu uita să faci mișcare și menține o dietă cât mai diversificată.

Ultimele articole

Citește

Cum trece organismul tău la alimentația de primăvară

Primăvara își face simțită prezența cu pași timizi, deși în mod oficial, calendaristic vorbind este aici. Temperaturile cresc ușor, iar semnele noului anotimp apar cel mai rapid în farfuria ta. Odată cu schimbarea anotimpului, apar și schimbări în alimentația de zi cu zi. Din motive ce țin de noile opțiuni alimentare, de psihologia umană și […]

Citește

Cui îi revine responsabilitatea gătitului în familie

Percepția despre rolurile într-o familie diferă de la individ la individ în funcție de cultură, tradiție, țară și regiune. În general, viziunea asupra familiei și a rolurilor pe care le are fiecare membru este transmisă din generație în generație și se preia modelul standardizat pe care îl ai în familia ta și pe care părinții […]

Citește

5 rețete autentice pe care le cunoaște fiecare român

Gustul mâncării de acasă nu se uită niciodată, iar rețetele bunicii sau ale mamei sunt transmise din generație în generație. Chiar dacă rețetele au mai fost îmbunătățite și modificate pe parcursul timpului, aromele românești rămân inconfundabil de gustoase și savuroase. Unul dintre motivele de mândrie pe care le are poporul român este bucătăria vastă și […]

De prin lume adunate
și pe masă așezate

Pentru că în fiecare zi ai nevoie de inspirație, te ajutăm cu ideile și priceperea noastră în a pregăti cele mai gustoase preparate din carne de pui.

Inspirație de zi cu zi

Inspiră-te din rețetele propuse de noi
și impresionează-i pe toți cu bunul gust!

Vezi toate rețetele

LaProvincia într-un minut

Povestea noastră nu încape într-un minut,
dar îți va povesti pe scurt esența noastră.

Citește povestea LaProvincia

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele delicii.

Sunt de acord să primesc informații despre produse, campanii, rețete și alte subiecte LaProvincia. Termeni și condiții.
Afla cum gateste un bucatar international