Este bună grăsimea din alimente sau nu?

Acum câțiva ani circula informația conform căreia nu este indicat să consumăm grasimi, sub nicio formă. Peste tot se auzea că tot ce e gras, e nociv. Aproape că ne apucam să curățăm fiecare bucată de carne de piele și de grăsime ca să respectăm un regim alimentar sănătos. Produsele lactate cu un procent cât mai mic de grăsimi erau apreciate și fugeam de cele care aveau peste 3% ca de spălatul vaselor. 

Acum e altă poveste. Laptele gras e bun, avocado – deși are grăsimi este recomandat, iar tot ce e degresat trebuie să rămână pe rafturile magazinelor, nu să ajungă la noi în frigider. Brusc parcă este absolut necesar să consumăm grăsimi.

Cu bune, cu rele

Grăsimile rele se găsesc în produsele de patiserie şi cofetărie din comerţ, în alimente prăjite, margarină și tot ce este făcut în ulei și pus pe piață în ambalaj, cum ar fi chips-urile.

Mai departe avem carnea extrem de grasă, untura, orice grăsime de origine animală în general. Daaaarrrr… acestea sunt bune, atâta timp cât sunt consumate cu moderație. Dacă îți este poftă de o bucată de carne mai grasă, o putem consuma fără griji (dacă nu a interzis medicul acest lucru). Singura regulă este – porții mici.

La fel ca untul, laptele, smântâna și alte produse lactate grase, grăsimea provenită de la animale vine la pachet cu vitamine și minerale. Așa că poate să ne facă bine, dar cum ziceam, le putem consuma fără să facem excese.

Grăsimile bune au acizi grași nesaturați și ajută la asimilarea vitaminelor în organism. Le găsim în nuci, semințe și uleiuri vegetale și merg de minune cu o bucată de carne de pui pentru că acesta nu conține grăsimi.

Carnea de pui și colesterolul

Puiul este o sursă bună de proteine, vitamine şi minerale necesare pentru buna funcționare a corpului. Are proprietatea de a ține colesterolul și tensiunea arterială sub control.

Adesea este recomandat în diete și regimuri alimentare datorită conținutului redus de grăsimi. 

În carnea roșie (vită, miel, porc) există o cantitate mult mai mare de grăsimi saturate decât în cea de pui, în pește sau legume.

Carnea de pui este recomandată persoanelor care au un risc de colesterol mare sau boli cardio-vasculare. 

Pe lângă carnea de pui, se recomandă consumul de nuci, ovăz, legume crude, cireșe, sfeclă roșie, struguri. Aceste alimente țin colesterolul sub control și se pot consuma fără griji.

Combină carnea de pui cu legume proaspete pentru a obține o masă ușoară și sănătoasă. Dacă îți dorești o bucată de carne fără urmă de grăsimi, alege pieptul de pui și îndepărtează pielea acestuia.

Mai departe… nu uita să faci mișcare și menține o dietă cât mai diversificată.

Ultimele articole

Citește

Idei pentru pachetul de prânz la birou

Chiar și în zilele călduroase, una dintre cele mai mari dileme ale oamenilor este legată de mâncare. Ce mâncăm azi? Și mai important, ce ne luam la pachet astfel încât să fie gustos, ușor, sățios, care să reziste pe drum și să nu provoace o explozie de miros în frigiderul de la muncă? Avem câteva […]

Citește

Dulce și sărat într-o singură farfurie

Dacă te numeri printre persoanele îndrăznețe ce vor să încerce ceva diferit, aruncă un ochi peste variantele de rețete ce combină două gusturi aparent opuse – dulce și sărat. Noi îți vom arăta că dacă găsești ingredientele potrivite, cele două gusturi se vor completa perfect împreună. Încearcă-le și adaugă-le în meniu! Combinație ciudată sau inedită […]

Citește

Cum să obții mâncare ca la restaurant în 5 pași simpli

Mâncarea de la restaurant are un gust aparte, mâna bucătarului-șef făcându-și simțită prezența. Cu toate acestea, poți să obții și tu, chiar la tine acasă, un gust bun și savuros al felurilor tale preferate de mâncare. Urmează pașii de mai jos și vei vedea cât de simplu este să gătești cu gust. 1. Condimentează carnea […]

De prin lume adunate
și pe masă așezate

Pentru că în fiecare zi ai nevoie de inspirație, te ajutăm cu ideile și priceperea noastră în a pregăti cele mai gustoase preparate din carne de pui.

Inspirație de zi cu zi

Inspiră-te din rețetele propuse de noi
și impresionează-i pe toți cu bunul gust!

Vezi toate rețetele

LaProvincia într-un minut

Povestea noastră nu încape într-un minut,
dar îți va povesti pe scurt esența noastră.

Citește povestea LaProvincia

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele delicii.

Sunt de acord să primesc informații despre produse, campanii, rețete și alte subiecte LaProvincia. Termeni și condiții.
Carte de secrete culinare - 5 secrete din bucătărie pe care trebuie să le afli