Top 5 rețete tradiționale care îți amintesc de copilărie
Cu siguranță îți amintești de momentele frumoase din copilărie când se strângea toată...
Dieta ketogenică este o modalitate de a te alimenta controlat, caracterizată prin aport scăzut de carbohidrați și bogat în grăsimi, astfel încât să consumi mai multe calorii obținute din proteine și grăsimi și mai puține din carbohidrați.
Pentru a afla dacă puiul își regăsește locul în această dietă, citește articolul în continuare și descoperă mai multe despre dieta keto, avantajele și riscurile acesteia!
Dieta ketogenică sau, pe scurt, dieta keto, este un tip de alimentație ce își propune schimbarea mecanismelor metabolismului: prin consumul ridicat de grăsimi și reducerea sau eliminarea carbohidraților, corpul este forțat să utilizeze un alt tip de combustibil.
În loc să își ia energia de la glucoza din carbohidrați, organismul începe să descompună grăsimea existentă în corp și să o folosească pentru producerea de energie, proces numit cetoză. Acest nou combustibil este reprezentat de corpii cetonici – substanțele care apar prin arderea lipidelor stocate în corp.
Grăsimile necesare în dieta keto sunt cele sănătoase, în niciun caz prăjelile, fast-food-ul sau alte tipuri de alimente bogate în grăsimi nesănătoase: cele saturate sau trans.
Dieta keto presupune consumul a următoarelor categorii de alimente:
Deși poate fi eficientă pentru pierderea în greutate și îmbunătățirea controlului glicemiei la persoanele cu diabet de tip 2, dieta ketogenică poate avea și efecte secundare pe termen lung. Încă puțin înțelese și necercetate suficient, printre efectele secundare și potențialele riscuri se numără: îngrășarea după terminarea dietei, alimentația deficitară și constipația.
Înainte de a începe dieta keto sau orice altă dietă, discută cu un specialist în nutriție pentru a te asigură că este potrivită nevoilor organismului tău și nu îți pune sănătatea în pericol.
În dieta ketogenică este permis consumul de carne de pui. Puiul este o sursă echilibrată de proteine și are un conținut scăzut de carbohidrați, ceea ce îl face potrivit pentru acest regim alimentar.
Totuși, ține cont că metoda de preparare a puiului contează atunci când ții dietă. Puiul prăjit sau pane poate afecta dieta keto, având un conținut ridicat de carbohidrați. Tehnicile recomandate pentru gătirea puiului atunci când ții dieta keto sunt: fierberea, coacerea și gătitul la grătar.
În plus, este important de reținut că dieta ketogenică implică limitarea aportului de carbohidrați și creșterea celui de grăsimi, așa că este important să alegi părți de pui cu un conținut mai mare de grăsimi, cum ar fi pulpele de pui în detrimentul părților cu un conținut mai scăzut, precum pieptul de pui.
De asemenea, este important de menționat că consumul exagerat de proteine poate interfera cu procesul de cetoză, de aceea consumul de pui trebuie să fie moderat, fără excese.
Puiul este printre alimentele preferate ale multor gurmanzi pasionați de gustul savuros și aromele variate. Iar dacă acei gurmanzi sunt și într-un regim keto, avem vești bune! Am pregătit câteva idei de rețete care combină puiul fraged cu principiile dietei ketogenice.
Iată câteva idei de rețete potrivite dacă ții dieta keto:
Există o varietate extinsă de rețete pe bază de pui pe care le poți încerca atunci când ești la dietă. Pregătește-ți un plan alimentar echilibrat, variat și include puiul printre preparatele pe care le consumi!
Cei care țin dieta keto folosesc grăsimea ca sursă de energie, ceea ce înseamnă că organismul va arde grăsimi neîncetat pentru a menține procesele vitale în funcțiune. Astfel, principalul beneficiu al dietei keto este scăderea în greutate și arderea grăsimilor.
Când mănânci mai puțin de 50 de grame de carbohidrați pe zi, corpul rămâne fără zahăr în sânge, care în mod normal este folosit pentru generarea energiei. Acest lucru durează de obicei de la 3 până la 4 zile, urmând apoi ca organismul să descompună proteinele și grăsimile. Acesta este momentul în care începe procesul de scădere în greutate.
Este important de reținut faptul că dieta keto este o metodă de slăbit pe termen scurt și că este necesar să discuți cu un specialist înainte de a lua măsuri drastice în privința alimentației tale. Alte efecte ale reducerii aportului de carbohidrați din alimentație sunt scăderea nivelului insulinei din corp și îmbunătățirea controlul glicemiei.
La capitolul riscuri, dieta ketogenică poate produce deficit nutritiv, dacă nu consumi suficienți micronutrienți și o varietate de fructe, legume și cereale. De asemenea, se poate instala deshidratarea din cauza lipsei ingredientelor bogate în apă din alimentație și constipația, cauzată de consumul redus de alimente care conțin fibre.
Scopul pentru care în acest regim alimentar sunt recomandate anumite categorii de alimente iar altele sunt eliminate este pentru a ajuta organismul în instalarea procesului metabolic numit ketoză.
Dieta keto este bazată în principal pe grăsimile sănătoase. Acestea pot fi nesaturate sau polisaturate, important de respectat fiind principiul reducerii carbohidraților și a grăsimilor nesănătoase din nutriția zilnică.
Iată ce alimente ai voie să mănânci când ții dieta keto:
În dietă ketogenă trebuie evitate zaharurile, cerealele, majoritatea leguminoaselor, legumele cu amidon precum cartofii și porumbul și, ca regulă, carbohidrații în general.
Astfel, este bine să reduci consumul de:
Regimul alimentar bazat pe scăderea aportului de carbohidrați și creșterea aportului de grăsimi poate fi o modalitate de slăbit eficientă, pe termen scurt. Varietatea de alimente permise este considerabilă, însă ține cont că este important să te gândești la efectele pe termen lung și să te consulți întotdeauna cu un specialist.
Pregătește-ți un plan alimentar echilibrat, include în meniu carnea de pui pentru mese principale, legume drept garnitură, fructe în cantități mici ca gustare și nu uita să te hidratezi dacă îți dorești să ții această dietă.
Cu siguranță îți amintești de momentele frumoase din copilărie când se strângea toată...
Dacă vrei să ai preparate diverse la mesele tale zilnice însă îți este...
Bucură-te din plin de venirea primăverii profitând de legumele apărute odată cu ploile...
Inspiră-te din rețetele propuse de noi
și impresionează-i pe toți cu bunul gust!
Povestea noastră nu încape într-un minut,
dar îți va povesti pe scurt esența noastră.