pui crescut in gospodarie

Iată cum să profiți din plin de legumele de primăvară!

Bucură-te din plin de venirea primăverii profitând de legumele apărute odată cu ploile liniștite și soarele blând specifice sezonului. Integrează legumele proaspete în rețetele tale preferate și oferă ocazia organismului tău să își extragă nutrienții esențiali de care are nevoie rapid și din surse variate. Legumele de sezon sunt pline de vitamine și minerale, nutrienți necesari pentru reacțiile chimice care au loc în celule.

În acest articol îți vom prezenta cum să incluzi legumele de primăvară în meniul tău.

Prepară feluri principale sănătoase din legume de primăvară

Gustul intens și proaspăt al legumelor de primăvară se potrivește de minune în rețete sățioase și nutritive pe care să le pregătești pentru tine și familia ta. Alege să gătești sănătos folosind legumele tale preferate, iar la final rezultatul obținut este o farfurie plină de nutrienți, cu gust delicios și savuros.

Este important să gătești legumele corespunzător, astfel încât să se păstreze cât mai mulți nutrienți. Printre legumele de primăvară ce apar în perioada martie-mai se numără:

  • ceapă verde;
  • ridichi;
  • salată verde;
  • spanac;
  • ciuperci;
  • varză;
  • sparanghel;
  • fasole verde;
  • dovlecel;
  • mazăre etc.

01 LaProvincia Blog 1

Ai o varietate de legume pe care le poți folosi în rețetele tale viitoare și pe care le găsești la piață, proaspete și bine crescute de către agricultorii locali. Aprovizionează-te cu legume de primăvară și pregătește-te de rețete delicioase pe care să le încerci. Iată câteva idei de rețete care te duc cu gândul la prospețime, naturalețe și au gust bun:

  • tartă cu pui, ciuperci și broccoli – este o rețetă de quiche ce se adaptează ușor preferințelor tale, astfel că poți alege să umpli tarta cu ce legume preferi. Încearcă și tu rețeta de quiche cu pui și legume de primăvară și pregătește-te să îi impresionezi pe apropiați cu gustul delicios al preparatului;
  • salată caldă cu legume de primăvară și pui – se prepară din legume verzi boabe, precum mazărea sau boabele de fasole verde, zucchini, sparanghel și brânză feta, la care poți să adaugi și piept de pui LaProvincia gătit la grill. Este o rețetă sățioasă, bogată în nutrienți și perfectă pentru un prânz sănătos;
  • pizza cu mozzarella, ceapă verde și ciuperci – este o combinație delicioasă de legume și brânză care se prepară imediat cu doar câteva ingrediente: aluat de pizza, sos de roșii, ciuperci călite și rondele de ceapă verde proaspete, peste care adaugi mozzarella. Odată scoasă din cuptor, pizza este gata de savurat!
  • salată de ridichi și cartofi la cuptor – este tot o variantă de salată caldă, însă de data aceasta conține ridichi proaspete tăiate cubulețe și puse la cuptor alături de cartofi noi feliați, perfectă de combinat cu o porție sănătoasă de pui întreg LaProvincia gătit la cuptor. Aromează legumele cu ierburi aromatice și unt și obții o salată numai bună de servit cu pui!

Folosește legumele de primăvară în garnitură, la rețetele cu pui

Lângă carnea de pui rumenită și savuroasă se potrivesc de minune garniturile din legume proaspete, mai ales dacă le alegi pe cele specifice primăverii. Combină aroma delicioasă a puiului cu prospețimea și gustul bun al legumelor și obții preparate echilibrate pentru mesele tale. Este bine să ponderezi cantitatea de carne consumând și legume pe lângă, astfel încât să nu fii tentat să faci excese. Este recomandat să consumi carne de pui de 2-3 ori pe săptămână și legume zilnic.

Legumele pentru garnituri pot fi crude, folosite în salate, sau pot fi preparate termic, precum legumele la tigaia grill sau pregătite pe grătar. În continuare îți vom prezenta câteva rețete de pui și garniturile potrivite aferente, dar și idei de garnituri simple, pe care să le alături unui fel principal:

  • cordon bleu de pui cu salată de ridichi – este un preparat franțuzesc din piept de pui umplut cu cașcaval, având o crustă generoasă de pesmet. Acesta se alătură salatei proaspete de ridichi, la care adaugi și castravete, roșie și ceapă. Salata colorată se îmbină armonios cu puiul umplut, iar gustul te face să ceri și a doua porție;
  • piure de legume – este o garnitură verde preparată din țelină, mazăre, păstârnac, broccoli, dovlecel, conopidă și morcov, însă tu poți folosi orice alte legume care îți plac, cât timp păstrezi o asemănare de gusturi între ingrediente. Piureul de legume poate fi consumat alături de orez sau carne;
  • pulpe de pui pe pat de leurdă și legume – o rețetă gustoasă de pui rumenit și legume de primăvară drept garnitură, ce se potrivește chiar și celor mai pretențioși din familie. Carnea la tigaie se prepară alături de ciuperci, morcov și ceapă și se servește alături de frunze de leurdă tăiate mărunt ce vor da un gust ușor de usturoi preparatului.

02 LaProvincia Blog 1

Adaugă legumele primăvăratice în băuturi nutritive

Dacă vrei o băutură sănătoasă pentru micul dejun sau ți-e poftă de suc, dar vrei să nu te abați de la o alimentație echilibrată, smoothie-urile cu legume sunt soluția pentru tine. Poți folosi legume verzi pentru un plus de aromă, dar și pentru a-ți diversifica rețetele de smoothie-uri, care sunt mai des preparate din fructe.

Legumele de primăvară pot fi combinate cu fructele pentru a prepara băuturi la blender sau pot fi folosite singure în rețete preparate doar din legume:

  • smoothie cu salată verde – conține salată verde, castravete și zeamă de lămâie și este o băutură ce îți detoxifică organismul;
  • smoothie cu spanac și căpșuni – este o asociere gustoasă între fructe și legume de primăvară, astfel că poți folosi ingrediente proaspete, tocmai luate de la piață. Cu lapte și cele două ingrediente deja menționate obții un smoothie lichid și ușor dulceag;
  • smoothie cu ridichi și castraveți – este o băutură sărată preparată din ridichi, castraveți și cremă de brânză sau smântână. Rezultatul final seamănă cu o cremă de uns pe pâine prăjită, bună de consumat la micul dejun.

Adaptează-te la dieta de primăvară pentru mai multă energie

Consumă și tu legume proaspete pentru a oferi corpului nutrienți și energie! Legumele de primăvară se potrivesc într-o mulțime de rețete, de la feluri principale, garnituri și până la smoothie-uri, totul depinzând de cât de mult vrei să folosești aceste alimente în bucătărie.

În sezonul de primăvară apar legume proaspete, abia culese și aduse în piețe, ce merită să fie integrate în preparatele tale. După o iarnă în care ai consumat legume conservate sau importate, este momentul să oferi organismului și legume proaspete, crescute în sezonul favorabil lor! Prepară garnituri pentru pui precum salatele calde și rețete sățioase ca tarta cu pui și ciuperci și bucură-te de savoarea intensă a legumelor ce se combină perfect cu gustul bun al puiului!

Ultimele articole

Top 10 cele mai populare salate cu carne de pui
Citește

Top 10 cele mai populare salate cu carne de pui

Salatele cu pui reprezintă echilibrul perfect între nutrienții prezenți în carne, cum ar...

Top 10 curiozități despre ouă și beneficiile acestora
Citește

Top 10 curiozități despre ouă și beneficiile acestora

Ouăle sunt alimente de bază în multe bucătării din întreaga lume, lucru care...

Top 8 cele mai iubite ciorbe și supe din România
Citește

Top 8 cele mai iubite ciorbe și supe din România

România, una dintre țările cu o bogată tradiție culinară, se mândrește cu o...

De prin lume adunate
și pe masă așezate - retete pui

Pentru că în fiecare zi ai nevoie de inspirație, te ajutăm cu ideile și priceperea noastră în a pregăti cele mai gustoase preparate din carne de pui de tara.

Inspirație de zi cu zi

Inspirație de zi cu zi

Inspiră-te din rețetele propuse de noi
și impresionează-i pe toți cu bunul gust!

Vezi toate rețetele
LaProvincia într-un minut

LaProvincia într-un minut

Povestea noastră nu încape într-un minut,
dar îți va povesti pe scurt esența noastră.

Citește povestea LaProvincia

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele delicii.

Carte de rețete – 7 rețete cu pui sănătoase