Cover LaProvincia Blog

5 metode simple prin care poți să îți diversifici meniul

Dacă vrei să ai preparate diverse la mesele tale zilnice însă îți este dificil să te gândești la rețete și să găsești modalități ușoare prin care să îți variezi meniul, ai ajuns unde trebuie. Am pregătit pentru tine câteva sfaturi utile care te pot ajuta să obții mai multă diversitate în ceea ce privește mâncarea.

01 LaProvincia Blog 2

Pregătește puiul folosind mai multe metode

Vedeta meselor este adesea carnea de pui. Cu gust savuros, crustă aromată și textură perfectă, puiul este opțiunea ideală pentru un prânz sățios sau o cină light. Totuși, dacă ai gătit de prea multe ori pui la cuptor sau la grătar, este posibil să vrei să încerci și ceva nou, diferit.

Îți propunem să te bucuri de gustul puiului până la capăt și să gătești folosind alte metode ingenioase și sănătoase. Carnea de pui este slabă, proteică și nutritivă, însă trebuie consumată cu măsură, ca orice alt aliment. Este recomandat să consumi pui de 2-3 ori pe săptămână, în cantități moderate.

Așadar, puiul merită să rămână în farfuria ta! Pentru a obține noi arome și un gust diferit al puiului, dar care să fie în continuare delicios, poți încerca una dintre aceste metode de preparare termică:

    • stir-fry – este o modalitate rapidă de a găti carnea de pui, obținând la final o textură ușor crocantă și o aromă bogată. Se folosește de obicei o tigaie wok, ulei (recomandat de măsline fiindcă are un punct de ardere mai înalt decât cel de floarea soarelui), carne și legume. Alimentele se gătesc la foc mare, amestecând continuu. Poți încerca o rețetă de pui în wok cu sos de soia și mango dacă vrei să testezi această tehnică;
    • sotare – este o metodă în 2 pași care presupune gătirea bucăților de pui într-o tigaie la foc mare amestecând energic. Scopul este ca puiul să își păstreze culoarea și aroma. 
    • slow-cooking – pentru această variantă ai nevoie de un aparat special care gătește la temperaturi scăzute pentru perioade mai lungi. De exemplu, poți găti un pui întreg într-un slow cooker la temperatură joasă pentru 4-6 ore;
    • sous vide – presupune vidarea puiului într-o pungă specială și fierberea acestuia într-un aparat de gătit sous-vide, la temperaturi controlate. Rezultatul constă într-o carne fragedă și aromată. Pentru acest tip de gătit se poate folosi și o oală simplă pentru fierbere, împreună cu o sondă sous vide.

02 LaProvincia Blog 2

Pregătește preparate colorate

Dacă vrei să scapi de obișnuința de a consuma aceleași preparate mereu, încearcă să aduci mai multă culoare în farfuriile tale. Dacă ai o rețetă pe care o gătești des și vrei să o eviți o perioadă, dar parcă ți-e prea poftă să poți sta departe de ea, îți poți antrena creierul să fie atras și de alte preparate prin intermediul psihologiei culorilor.

Folosește în farfuriile tale culori complementare pentru că îți vor atrage atenția și te vor motiva să mănânci și altceva. Iată cum te poți juca folosind culorile în preparatele tale:

  • adaugă frunze verzi deasupra preparatelor roșiatice. De exemplu, poți pune o frunză de busuioc deasupra sosului roșu al pastelor cu pui sau poți presăra frunze de pătrunjel deasupra ciorbei de pui a la grec;
  • combină ingrediente violet cu preparate galbene-portocalii. De exemplu, poți pune lobodă mov într-o supă de legume sau varză roșie alături de piureul cu pui.

Cumpără alimente de sezon

Mergi în piețele din apropiere pentru a te aproviziona cu legume specifice de sezon pe care să le folosești în preparatele tale! Lunar apar verdețuri, legume și fructe noi, dar și alte alimente care pot aduce arome diferite rețetelor.

Îți poți diversifica dieta integrând alimentele de sezon în dieta ta. Găsește combinații inedite între ingrediente și încearcă gusturi noi. Gătitul este o experiență creativă, așa că lasă-te purtat de inspirație și reinventează rețetele clasice folosindu-ți propriile idei!

Gătește carne de pasăre alături de ananas, adaugă rodie și măr în salată și morcov în prăjituri! Regula în bucătărie este să găsești arome care să se potrivească la gust, și nu neapărat să respecți rețete stricte!

Organizează-ți un plan alimentar

Folosește această metodă pentru a te asigura că nu repeți aceeași rețetă săptămânal și pune în planul alimentar toate rețetele pe care vrei să le încerci, dar încă nu ai avut ocazia. Organizându-te în acest mod vei putea ține evidența meniului tău mai ușor și vei avea ocazia să consumi toate alimentele pe care le ai în frigider.

În plus, un ghid de nutriție pentru o săptămână, conceput ca un tabel concis cu fiecare zi și rețetele aferente celor 3 mese principale, îți facilitează viața în bucătărie. Iată de ce:

  • vei ști întotdeauna ce urmează să gătești și cât timp va dura, astfel încât te poți organiza mai ușor;
  • eviți să pierzi timpul gândindu-te la ce să mai gătești în acea zi;
  • folosești toate ingredientele pe care le ai în frigider, fără să faci risipă. Mergi la cumpărături după ce ai făcut planul, achiziționează doar ingredientele necesare pentru rețetele la care te-ai gândit și astfel nu vei mai arunca alimente la gunoi.

Combină alimentele deja gătite într-un preparat nou

Transformă preparatele pe care nu le-ai consumat la o masă anterioară într-o rețetă nouă, cu totul diferită de ce era inițial. Această metodă necesită imaginație și creativitate, însă am pregătit pentru tine și câteva exemple care să te ghideze în acest sens:

  • dacă ai în frigider pui la grătar, însă nu vrei să îl reîncălzești sau să mănânci acest preparat a doua oară, poți folosi bucățile de pui într-o salată grecească. Deși rețeta originală nu are carne, o poți adapta, adăugând puiul la grătar tăiat cubulețe. Obții astfel un preparat sățios, perfect pentru o masă de seară ușoară;
  • prepară stock de pui pe care să îl adaugi la ciorbe de legume sau tocăniță, iar carnea folosită pentru stock o poți transforma într-un fel 2 delicios. Poți prepara puiul la cuptor sau în tigaie, să adaugi câteva legume la grill și așa obții încă un fel de mâncare;
  • în cazul în care ai pregătit pentru masa de prânz piure cu ficăței, a doua zi poți refolosi ficățeii pentru a găti tocăniță cu ficăței sau ficăței cu sos de roșii.

Mănânci diversificat, ești sănătos

Corpul are nevoie de energie în orice moment, iar energia vine din nutrienții alimentelor. Asigură-te că îi oferi organismului tău nutrienți diverși, proveniți din alimente diferite, astfel încât să își poată extrage substanțele hrănitoare necesare.

Pune în aplicare metodele pe care ți le-am prezentat și fii pregătit să îți diversifici meniul cu rețete delicioase cu pui, salate sănătoase și deserturi pe măsură!

 

Ultimele articole

Top 10 cele mai populare salate cu carne de pui
Citește

Top 10 cele mai populare salate cu carne de pui

Salatele cu pui reprezintă echilibrul perfect între nutrienții prezenți în carne, cum ar...

Top 10 curiozități despre ouă și beneficiile acestora
Citește

Top 10 curiozități despre ouă și beneficiile acestora

Ouăle sunt alimente de bază în multe bucătării din întreaga lume, lucru care...

Top 8 cele mai iubite ciorbe și supe din România
Citește

Top 8 cele mai iubite ciorbe și supe din România

România, una dintre țările cu o bogată tradiție culinară, se mândrește cu o...

De prin lume adunate
și pe masă așezate - retete pui

Pentru că în fiecare zi ai nevoie de inspirație, te ajutăm cu ideile și priceperea noastră în a pregăti cele mai gustoase preparate din carne de pui de tara.

Inspirație de zi cu zi

Inspirație de zi cu zi

Inspiră-te din rețetele propuse de noi
și impresionează-i pe toți cu bunul gust!

Vezi toate rețetele
LaProvincia într-un minut

LaProvincia într-un minut

Povestea noastră nu încape într-un minut,
dar îți va povesti pe scurt esența noastră.

Citește povestea LaProvincia

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele delicii.

Carte de rețete – 7 rețete cu pui sănătoase