Cum se prepară marinata pentru pui
Marinata de pui este un amestec între uleiuri - condimente - acizi, care acționează asupra cărnii. Pentru o cantitate medie de 6 pulpe de pui, condimentele se pun în cantități de câte o linguriță, lichidele în jur de 3 linguri, iar sarea o jumătate de linguriță. Iată cum se prepară cele mai populare rețete.
1. Amestecă ingredientele
- Dacă marinada pe care ai ales-o include ceapă sau usturoi, prima dintre ele va trebui tăiată în felii subțiri. Usturoiul are nevoie să fie tocat, pentru o aromă mai intensă.
- Amestecă ingredientele începând cu condimentele uscate.
- Continuă cu sarea și piperul, apoi iaurtul/vinul/sucul de citrice (dacă este cazul).
- Lasă uleiul de măsline pentru final.
- Amestecă ingredientele cu mâna.
- Ungi puiul cu ele.
- Înfășori bucățile de carne în folie de aluminiu.
- Le lași în frigider pentru 2 ore.
2. Unge puiul
- Unge puiul pe toate părțile folosind fie o pensulă, fie palma curată.
- Examinează carnea, ca să te asiguri că ingredientele sunt distribuite uniform.
3. Ambalează puiul
- Înfășoară puiul în folie de aluminiu, astfel încât să fie acoperit în întregime.
- Pune puiul într-un vas și, apoi, în frigider.
Dificultate de preparare
Marinatele de pui au o dificultate mică de preparare. Ca ustensile, în general, ai nevoie de folia de aluminiu în care vei înfăşura puiul, un castron pentru amestecarea ingredientelor şi o pensulă cu care vei unge carnea.
Timp de preparare a marinatei de pui
- Prepari ingredientele în 5 minute;
- Lași puiul la marinat 240 minute (4 ore);
- Marinata are nevoie, în total, de 245 minute.
Marinată pentru pui: Sfaturi de servire
- Dacă nu ai folie de aluminiu, poți păstra puiul într-o pungă care se închide ermetic. Marinarea în vid deschide porii cărnii.
- Poți marina puiul și în recipiente de sticlă sau plastic, însă evită metalul. Unele ingrediente își schimbă aroma la contactul cu acesta.
- Nu folosi marinada pe post de sos, pentru că amestecul nu a fost fiert și poate duce la toxiinfecții alimentare.
- Îți recomandăm să ștergi puiul cu un prosop înainte de gătire. Nu uita – nu vei pierde aromele, deoarece ele au pătruns în carnea de pui.
- Durata medie a unei marinări de succes pentru carnea de pui este de 2 – 12 ore, așa că nu îți face griji dacă ai uitat carnea în frigider.
- Nu pune pe grătar orice fel de pui marinat. Zahărul și mierea se ard ușor și afectează gustul și aspectul cărnii.
Garnituri potrivite pentru puiul gătit
- Salate: Proaspătă, murături.
- Legume: Mazăre, fasole verde, dovlecei, spanac, broccoli.
Carne marinată de pui, bună în orice meniu
Carnea marinată pentru pui gătit are efecte spectaculoase, mai ales în cazul pieptului, care are o textură puțin mai uscată decât pulpele. Poți alege să marinezi pieptul de pui oricum l-ai găti. Îți recomandăm să aplici rețetele și pentru pulpe.
Alege o rețetă de marinată din lista de mai sus și bucură-te de aroma pe care o capătă carnea!