Cum se prepară papricașul de pui
Rețeta de papricaș de pui este una populară, dar versatilă. Astfel, după ce vei găti această variantă, o poți adapta în funcție de preferințe, cu boia de ardei iute sau verdeață.
1. Pregătește ingredientele:
Înainte să prepari ingredientele, pregătește-le astfel încât să le ai la îndemână pe durata procesului.
- curăță 1 kg de ciocănele de pui LaProvincia și usucă-le cu un prosop de bucătărie;
- taie mărunt 2 cepe de dimensiuni medii și 3 căței de usturoi;
- taie 1 ardei gras roșu cubulețe;
- toacă mărunt 1 legătură de pătrunjel.
2. Rumenește în tigaie:
- adaugă 4 linguri de ulei într-o tigaie și lasă-le să se încingă;
- rumenește carnea de pui pe toate părțile;
- adaugă ceapa și ardeiul, 2 foi de dafin și mai lasă totul la călit pentru 5-7 minute.
3. Fierbe ingredientele:
- adaugă o cană medie de supă de pui sau apă caldă peste ingrediente;
- completează cu sare și 1,5 linguri de boia dulce și amestecă;
- lasă totul la fiert până când furculița pătrunde în carne.
4. Prepară găluștile și smântâna:
- bate 2 ouă cu sare;
- adaugă făină ”în ploaie” până când amestecul arată ca o cremă;
- cu o lingură înmuiată în sos, ia câte puțin din compoziția găluștilor și adaugă ușor în mâncare;
- lasă găluștile să fiarbă circa 3 minute;
- amestecă 3 linguri de smântână cu una de făină și încă 2-4 linguri de apă;
- toarnă smântâna peste mâncare și amestecă totul cu o lingură de lemn;
- după 5 minute, oprește focul și adaugă pătrunjelul.
Dificultate de preparare
Se poate spune că rețeta de papricaș de pui are o dificultate mare. Motivul este că, pe lângă preparatul în sine, vei pregăti și garnitura integrată – găluștile din făină. Pregătește următoarele ustensile de bucătărie:
- o tigaie de dimensiuni medii;
- prosop de bucătărie;
- un cuțit mediu;
- o cană de dimensiuni medii;
- o lingură standard;
- o lingură de lemn;
- un castron.
Timp de preparare a papricașului de pui
- Prepari ingredientele în 30 minute;
- Gătești ostropelul de pui în 60 minute;
- Petreci în bucătărie, în total, 90 minute.
Papricaș de pui: Sfaturi de preparare și servire
- Fierbe ingredientele sub capac, ca să scurtezi din durata de preparare;
- Găluștile se ridică la suprafață atunci când sunt fierte;
- Pentru o cantitate mai mare și variată de mâncare, poți folosi și carnea porționată de la un pui întreg – fără să îndepărtezi oasele sau pielea;
- O altă variantă a rețetei poate fi cu bacon adăugat în tigaie odată cu carnea;
- Apa pusă la fiert trebuie să acopere carnea, pentru că ea va scădea după primul clocot;
- Pentru un control mai bun asupra rețetei, poți pune carnea la prăjit, apoi o poți scoate, înainte să adaugi ceapă;
- Poți scoate capacul și lăsa carnea pe foc încă câteva minute, dacă ți se pare că sosul este prea lichid sau în cantitate prea mare;
- Poți înlocui pătrunjelul cu leușteanul, care are o aromă mai intensă;
- Dacă adaugi apă minerală în găluști, ele vor ieși mai aerate și pufoase;
- Dacă vrei ca găluștile să nu absoarbă sos deloc, le poți fierbe separat;
- Pentru servire, papricașul nu are nevoie de salate, pentru că mâncarea în sine este suficient de consistentă;
- Papricașul de pui este potrivit pentru servire mai ales toamna și iarna, atunci când simți nevoia de a consuma un preparat cald.
Garnituri potrivite
- Mămăligă;
- Piure din cartofi;
- Cartofi natur;
- Tăieței de casă cu verdeață.
Papricaș de pui: Dulce sau picant?
Deși pare că este o provocare, rețeta de papricaș de pui este ușor de realizat. Mai mult, poți adapta rețeta în funcție de preferințe – cu boia dulce sau picant. În ambele cazuri, vei simți contribuția prafului de boia, pentru că rețeta a fost dezvoltată în jurul ei. De fapt, papricaș de pui vine de la paprica, denumirea alternativă a condimentului.
Poți degusta papricaș de pui și prin zonele Ardealului și Banatului și, astfel, să îți dezvolți preparatului. De asemenea, rețeta poate fi făcută și fără găluști. Totul depinde de preferințele tale.