pui natural Pui Natural Pui crescut in gospodarie Pui crescut la curte Un gust căreia
și farfuriei îi place!
Vezi toate produsele

Pui cu măsline verzi și smântână

Prepară această mâncare atunci când ai poftă de un preparat cu un gust inedit. Puiul cu măsline verzi și smântână poate să reprezinte un prânz sau o cină delicioasă, savurată alături de cei dragi ție.

Dificultate
MEDIE
Timp de preparare
65 de min.

5.00 / 5

Ingrediente pentru pui cu măsline verzi și smântână

Ingredientele de mai jos au fost calculate pentru 4 porții. Dacă vrei să gătești o cantitate mai mare sau mai mică, ajustează cantitățile.

Ingrediente

Cum se prepară pui cu măsline verzi și smântână

Cu gândul la un preparat diferit, puiul cu măsline verzi și smântână se obține cu poftă și drag de gătit. Are un gust proaspăt, extrem de bun, iar ingrediente se combină într-un sos fin care îmbracă bucăți suculente de piept de pui. 

Acest preparat este ideal de gătit în zilele de weekend când îți dorești să te răsfeți cu un preparat delicios cu pui, măsline și smântână. Ai nevoie de 65 de minute pentru a-l pregăti, însă rezultatul final îți depășește așteptările. Încearcă-l și tu!

1. Începe cu gătirea pieptului de pui

  • Curăță și taie în bucăți cât pentru o porție 800 g piept de pui LaProvincia. Ar trebui să obții 4 bucăți, pentru 4 farfurii.
  • Condimentează bucățile de piept de pui cu sare și piper după gust.
  • Pune într-o tigaie mare puțin ulei vegetal și lasă să se încingă. Îți recomandăm 2-3 linguri.
  • Adaugă bucățile de piept de pui, călește-le câteva minute pe fiecare parte.
  • Adaugă o ceașcă de apă, pune capacul și lasă pieptul de pui să se gătescă complet timp de aproximativ 30 de minute sau până când începe să capete o crustă aurie, iar interiorul devine alb.
  • Scoate puiul când este gata și păstrează sosul cu ulei rămas în tigaie.

2. Pregătește sosul plin de gust

  • Toacă mărunt 1 ceapă și zdrobește sau taie în felii subțiri 2 căței de usturoi
  • Pune ceapa în tigaia în care s-a gătit puiul și călește până când devine sticloasă.
  • Adaugă usturoiul și călește timp de 1 minut. 
  • Adaugă 150 ml vin alb, 1 foaie de dafin, 1 praf de boia dulce și gătește timp de 5-10 minute.

3. Mâncarea este aproape gata

  • Între timp, pune la fiert într-o cratiță mică cu apă 150 g măsline verzi fără sâmburi. Lasă să dea în clocot aproximativ 5 minute.
  • Adaugă bucățile de piept de pui în tigaie, pune capacul și lasă la gătit timp de 10 minute în sosul cu vin. 
  • Scoate foaia de dafin.
  • Taie 1 lămâie bio pe jumătate. Stoarce zeama de la jumătate de lămâie și toarnă peste pui. Taie în felii cealaltă jumătatea și pune deoparte, o să le folosești pentru decor.
  • Scurge măslinele și adaugă-le peste pui, adaugă 300 g smântână și amestecă la foc mare timp de 5 minute.
  • Taie 1 legătură de mărar, pune deasupra mâncării și decorează cu feliile de lămâie.

Dificultate de preparare

Puiul cu măsline verzi și smântână necesită atenție și merită fiecare minut petrecut în bucătărie. Ai nevoie de câteva ustensile: 

  • tocător de lemn,
  • cuțit,
  • tigaie,
  • cratiță,
  • lingură de lemn.

Timp de preparare pentru pui cu măsline verzi și smântână

  • Prepari ingredientele în 5 minute;
  • Gătești puiul și sosul în maxim 60 minute;
  • Petreci în bucătărie, în total, 65 minute

Pui cu măsline verzi și smântână: Sfaturi de servire

  • Pentru un gust deosebit, pune la copt 1 căpățână de usturoi întreagă. Va trebui să o lași cu coajă, să o speli bine și să o ungi cu ulei. Împachetează în hârtie de copt și lasă la cuptor timp de 30-40 minute, până când se înmoaie. Apoi pune cățeii în sosul cu smântână. 
  • Dacă nu îți plac măslinele verzi, poți folosi măsline negre.
  • Alege măsline fără sâmburi pentru ca preparatul să fie mai ușor de savurat, însă poți folosi și măsline cu sâmburi.
  • Înlocuiește uleiul vegetal cu unt pentru ca puiul să fie mai savuros.
  • Poți tăia puiul cubulețe mici în loc să folosești bucățile tăiate cât pentru o porție. Se gătesc la fel de repede și sunt perfecte cât pentru o înghițitură. Recomandăm această tehnică dacă prepari rețeta pentru cei mici.
  • Joacă-te cu ingredientele aromatice și alege condimente cât mai variate, pentru un gust autentic, unic. Pentru ca rețeta să-și păstreze influențele mediteraneene, alege ierburi aromatice specifice zonei, precum rozmarin, coriandru, țelină, oregano. Aceste ierburi caracterizează perfect preparatele specifice zonei mediteraneene, oferind mai multă savoare preparatului.
  • Înlocuiește mărarul de la final cu o legătură de pătrunjel pentru un gust mai subtil. Mărarul este, de obicei, mai intens ca aromă.
  • Scoate capacul atunci când gătești puiul dacă apa nu se evaporă. În cazul în care este prea multă apă în tigaie, puiul va ieși mai degrabă fiert decât călit. Înlăturând capacul, aburii se evaporă mai rapid și puiul va deveni mai rumen și auriu.

Garnituri potrivite

  • Salată verde
  • Orez simplu sau cu legume
  • Pâine proaspătă, făcută în casă
  • Limonadă cu miere și mentă
  • Limonadă cu ghimbir 

Pui cu măsline verzi și smântână, bun ca o vacanță

Prepară acest pui și bucură-te de aromele sale specifice țărilor în care iarna este blândă și verile călduroase și condimentate cu zile la plajă și sucuri reci. Te vei îndrăgosti de gustul lui imediat. Ține cont că smântâna grasă poate să îngreuneze digestia. Consumă puiul cu măsline verzi și smântână cu moderație!

Influențele mediteraneene date de utilizarea măslinelor se resimt din plin în acest preparat. Gătește-l și bucură-te de o masă plină de gust alături de o băutură răcoritoare și salată fresh! 

Categorii

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele delicii.

Carte de rețete – 7 rețete cu pui sănătoase