Dezvoltat după o rețetă tradițională, puiul la ceaun este tabloul gustativ al după-amiezilor din copilărie, atunci când mâncarea era pregătită la focul din curte, iar tu simțeai mirosul de ”ceva bun” din casă.
Ingredientele de mai jos au fost calculate pentru 4 porții de pui la ceaun. Poți adapta rețeta, astfel încât să prepari doar ciocănele sau doar aripioare sau un mix între cele două. Poți adăuga și piept de pui, atâta timp cât nu vei face întreg preparatul din acesta. Dacă amestecul de organe este mai bogat, la fel va fi și gustul. Dacă prepari puiul la ceaun în curte, pe pirostrii, atunci poți folosi jumătăți de pui în locul organelor și, în funcție de cantități, crești proporțional celelalte ingrediente. Bucătarii care au studiat gustul mâncării românești recomandă o rețetă de pui la ceaun în untură, în loc de ulei. Grăsimea fiind animală, îi va da o crustă crocantă puiul. Dacă ai untură în casă, înlocuiește uleiul cu 4 linguri cu aceasta.
Rețeta de pui la ceaun înăbușit duce la un gust asemănător cu un amestec dintre ostropel și puiul prăjit în tigaie. Cel la ceaun, însă, are arome mai bogate decât puiul prăjit.
Pentru a putea avea un gust bogat, puiul are nevoie să stea în frigider, la marinat, pentru circa 30 de minute.
Rețeta de pui la ceaun poate intra în categoria celor pentru inițiați recent într-ale gastronomiei. Iată ce vei folosi:
La cină, poți servi puiul la ceaun cu un pahar de vin roșu.
Rețeta de pui la ceaun este simplă și se poate prepara pentru prânz sau seară. În tradiție, se spune că, dacă ai prepara puiul doar în untură, poți servi apoi untura pe bucăți de pâine decorate cu ceapă roșie de sezon. Indiferent ce alegi, puiul la ceaun va deveni rapid acel preparat pe care abia aștepți să îl guști din nou.