pui natural Pui Natural Pui crescut in gospodarie Pui crescut la curte Un gust căreia
și farfuriei îi place!
Vezi toate produsele

Pui tradițional mănăstiresc cu smântână

Simplu, delicios și extrem aromat, puiul tradițional mănăstiresc cu smântână este un deliciu pe care îl va savura toată familia. Pregătește pui mănăstiresc pentru masa de prânz și servește cu mămăliguță caldă sau cu pâine proaspătă și vei călători înapoi în copilărie.

Dificultate
MEDIE
Timp de preparare
70 de minute

5.00 / 5

Ingrediente pentru pui tradițional mănăstiresc cu smântână

Ingredientele de mai jos au fost calculate pentru 4 porții. Dacă vrei să gătești pentru mai multe persoane, crește cantitățile.

Ingrediente

Cum se prepară puiul tradițional mănăstiresc cu smântână

Mâncarea tradițională are un gust aparte foarte recognoscibil și intens. Pentru a prepara pui tradițional mănăstiresc cu smântână ai nevoie de ingrediente simple și de puțin timp liber pentru gătit. Mâncare simplă și gustoasă pe care ai încercat-o la mănăstire poate fi reprodusă acasă la tine cu multă ușurință.

 

1. Aromatizează puiul

  • Șterge cu ajutorul unui șervețel 1 kg de pulpe de pui.
  • Taie carnea de pui în bucăți medii de 7-8 cm.
  • Amestecă 1 linguriță rasă piper negru, 1 linguriță rasă sare, 1 linguriță cu vârf boia dulce, 1 linguriță cimbru uscat.
  • Folosește amestecul de condimente pentru a acoperi bine carnea de pui.

2. Rumenește și pătrunde carnea

  • Pune 3 linguri de ulei de floare soarelui într-o tigaie la încins.
  • Așază carnea în tigaie și rumenește-o pe fiecare parte pentru 2-3 minute la foc mare.
  • Dă focul la intensitate mică și adaugă 150 ml de apă.
  • Acoperă tigaia cu un capac și fierbe pentru 30-35 de minute.

3. Călește legumele 

  • Curăță și toacă mărunt 2 cepe medii și 3 căței de usturoi.
  • Spală și taie grosier sau felii 400 g ciuperci de pădure.
  • Pune 2 linguri de ulei de floare soarelui într-o tigaie și pune ceapa tocată la călit pentru 2 minute.
  • Adaugă ciupercile tăiate și călește pentru 3-4 minute.
  • Adaugă 50 ml de vin alb sec și 50 ml de apă, fierbe la foc mediu pentru 4 minute.
  • Stinge focul și adaugă usturoiul tocat mărunt.

 

  1. Asamblează preparatul

  • Toarnă sosul de ciuperci peste pui și omogenizează ușor.
  • Ține tigaia la foc mediu și fierbe așa pentru încă 10 minute.
  • Curăță și toacă mărunt ½ legătură de mărar și ½ legătură de pătrunjel.
  • Pune 1 lingură de făină, verdeața tocată și 300 ml de smântână pentru gătit într-un bol și amestecă până obții o textură omogenă.
  • Pune amestecul cu smântână peste puiul cu ciuperci, lasă preparatul să ajungă din nou la punctul de fierbere și apoi oprește focul.
  • Gustă și mai adaugă sare și piper dacă este cazul.

Dificultate de preparare

Puiul tradițional mănăstiresc cu smântână necesită puțină atenție și merită fiecare minut petrecut în bucătărie. Ai nevoie doar de câteva ustensile: 

  • tocător de lemn,
  • cuțit,
  • 2 tigăi,
  • lingură,
  • bol mic.

Timp de preparare pentru pui tradițional mănăstiresc cu smântână

  • Prepari ingredientele în 15 minute;
  • Gătești puiul și sosul în maxim 55 minute;
  • Petreci în bucătărie în total 70 minute

Pui tradițional mănăstiresc cu smântână: Sfaturi de servire

  • Poți folosi la această rețetă și piept de pui sau un amestec de pulpe, piept și aripioare de pui dacă preferi.
  • Dacă ești fanul mâncărurilor cu gust intens folosește 5-6 căței de usturoi în loc de 3.
  • Adaugă ¼ linguriță mică de chili dacă ești împătimitul preparatelor picante.
  • Dacă vrei să obții sos mai mult și mai lichid folosește cu 50 ml apă și 100 ml de smântână în plus.

Garnituri potrivite

  • Mămăliguță caldă
  • Pâine proaspătă
  • Orez
  • Salată proaspătă de sezon

Pui tradițional mănăstiresc cu smântână, perfect pentru mâncat cu mâna

Îți aduci aminte de mâncărurile din copilărie în care înmuiai pâinea sau mămăliguța cu mâna în mâncare? Cam despre asta este vorba și cu puiul tradițional mănăstiresc cu smântână. Sos cremos și aromat cu ciuperci și smântână, carne fragedă de pui și mulți ochi pofticioși în jur – aceasta este rețeta unei mese reușite.

Istoria puiului tradițional mănăstiresc cu smântână

Puiul tradițional mănăstiresc cu smântână reprezintă un preparat culinar cu o istorie bogată și o importanță specială în cultura gastronomică a mănăstirilor din România. Acest fel de mâncare se remarcă prin combinația armonioasă între puiul fraged, smântâna cremoasă și ierburile aromatice, rezultând un gust inconfundabil.

Originea

Originea acestui preparat se leagă de tradiția monahală românească, în special de mănăstirile rurale care au jucat un rol important în păstrarea și dezvoltarea rețetelor tradiționale. De-a lungul secolelor, mănăstirile au fost centre de cultivare a legumelor și ierburilor aromatice, precum și de creștere a animalelor pentru hrana comunității. Puiul tradițional mănăstiresc cu smântână a fost unul dintre felurile de mâncare preferate în aceste mănăstiri.

Vechea rețetă 

Reteta acestui preparat se bazează pe ingrediente simple și naturale, reflectând principiile alimentației sănătoase. Puiul de calitate este pregătit prin frigere sau fiert, apoi este combinat cu smântâna proaspătă, obținută în mănăstirile care au avut acces la lapte și produse lactate de înaltă calitate. Ierburile aromatice, cum ar fi cimbrul sau pătrunjelul proaspăt, sunt adăugate pentru a îmbogăți aromele și pentru a evidenția gustul delicat al preparatului.

Preparatul tradițional cu smântână a fost considerat o mângâiere pentru suflet și un simbol al ospitalității mănăstirești. De-a lungul timpului, această rețetă a fost transmisă din generație în generație, păstrându-și autenticitatea și continuitatea în cadrul mănăstirilor românești.

În zilele noastre…

Astăzi, puiul tradițional mănăstiresc cu smântână continuă să fie apreciat ca un preparat delicios și reconfortant în restaurantele și casele românești. Această mâncare reprezintă un omagiu adus tradiției și spiritualității mănăstirilor, reamintindu-ne de importanța respectului față de ingredientele naturale și de bucuria simplă a mâncărurilor tradiționale.

Indiferent de contextul în care este servit, puiul tradițional mănăstiresc cu smântână continuă să fie un reprezentant gustos al patrimoniului culinar românesc și o expresie a valorilor autentice și tradițiilor noastre.

Dacă decizi să pornești în această aventură și să gătești și tu preparatul, dă-ne și nouă un semn și spune-ne cum ți-a ieșit. Iar pentru mai multe rețete, rămâi alături de noi și abonează-te la newsletter. 

Categorii

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele delicii.

Carte de rețete – 7 rețete cu pui sănătoase