Pui la ceaun

Dezvoltat după o rețetă tradițională, puiul la ceaun este tabloul gustativ al după-amiezilor din copilărie, atunci când mâncarea era pregătită la focul din curte, iar tu simțeai mirosul de ”ceva bun” din casă.

Dificultate
MEDIE
Timp de preparare
45 min.

Ingrediente pentru rețeta de pui la ceaun

Ingredientele de mai jos au fost calculate pentru 4 porții de pui la ceaun. Poți adapta rețeta, astfel încât să prepari doar ciocănele sau doar aripioare sau un mix între cele două. Poți adăuga și piept de pui, atâta timp cât nu vei face întreg preparatul din acesta. Dacă amestecul de organe este mai bogat, la fel va fi și gustul. Dacă prepari puiul la ceaun în curte, pe pirostrii, atunci poți folosi jumătăți de pui în locul organelor și, în funcție de cantități, crești proporțional celelalte ingrediente. Bucătarii care au studiat gustul mâncării românești recomandă o rețetă de pui la ceaun în untură, în loc de ulei. Grăsimea fiind animală, îi va da o crustă crocantă puiul. Dacă ai untură în casă, înlocuiește uleiul cu 4 linguri cu aceasta.

Ingrediente

  • Bifează lista de cumpărături pe masură ce pui produsele în coș
  • 500 g ciocănele de pui LaProvincia
  • 500 g aripioare de pui LaProvincia
  • 200 ml ulei de floarea-soarelui
  • 1 lingură ulei de măsline
  • Boia de ardei dulce
  • Sare
  • Piper
  • 1 căpățână de usturoi
  • 1 legătură de pătrunjel

Cum se prepară puiul la ceaun

Rețeta de pui la ceaun înăbușit duce la un gust asemănător cu un amestec dintre ostropel și puiul prăjit în tigaie. Cel la ceaun, însă, are arome mai bogate decât puiul prăjit.

pulpe de pui, usturoi, patrunjel si piper pe fundal alb

1. Marinează puiul

Pentru a putea avea un gust bogat, puiul are nevoie să stea în frigider, la marinat, pentru circa 30 de minute.

  • Curăță 500 g de ciocănele de pui LaProvincia și 500 g aripioare de pui LaProvincia;
  • șterge-le pe toate părțile cu prosoape de bucătărie din hârtie;
  • fă un amestec dintr-o linguriță de sare, una de piper și una de boia din ardei dulce;
  • unge puiul cu 1 lingură de ulei de măsline și amestecul de condimente pe toate părțile;
  • lasă-l la frigider, în folie alimentară.

2. Pregătește ceaunul

  • Toarnă 200 ml ulei de floarea soarelui în ceaun;
  • adaugă cea mai mare bucată de pui sau două pulpe;
  • așteaptă un minut ca să se reîncingă uleiul, apoi continuă să adaugi carnea;
  • ai grijă ca toată oala să nu se umple – mai bine prepară totul în două ture;
  • lasă focul mic;
  • amestecă, din când în când, cu o lingură de lemn.

3. Pregătește totul de final

  • După circa 30 de minute (atunci când carnea este făcută), umple oala și adaugă 150 ml de apă;
  • acoperă ceaunul cu un capac și mai lasă-l pe foc circa 10 minute;
  • zdrobește o căpățână de usturoi și completează, după ce trece timpul de fierbere;
  • pentru un plus de gust, adaugă și o legătură de pătrunjel zdrobit;
  • amestecă, apoi stinge focul și lasă preparatul să se ”liniștească”.

Dificultate de preparare

Rețeta de pui la ceaun poate intra în categoria celor pentru inițiați recent într-ale gastronomiei. Iată ce vei folosi:

  • ceaun (tuci cu fundul rotund) sau o oală de fontă;
  • tocător de lemn;
  • cuțit;
  • castron;
  • lingură;
  • folie alimentară;
  • lingură de lemn.

Timp de preparare a puiului la ceaun

  • Prepari ingredientele în 15 minute;
  • Gătești puiul la ceaun în 30 minute;
  • Petreci în bucătărie, în total, 45 minute.

Pui la ceaun: Sfaturi de servire

  • Atenție: Nu spăla puiul înainte de preparare și nu îl cresta. Osul este un conductor de căldură, așa că nu ai nevoie să grăbești procesul de prăjire. În plus, prin crestare nu se va mai putea forma crusta.
  • Uleiul trebuie să acopere puiul. Dacă crezi că nu este suficient, poți adăuga o cantitate extra, înainte ca uleiul să se încingă.
  • Adaugă un plus de șervețele la masă. Sunt șanse ca invitații să alege să mănânce puiul cu mâna, în locul furculiței.
  • Apa adăugată trebuie să fie caldă sau la temperatura camerei. Nu turna apă rece peste uleiul încins, pentru a evita schimburile bruște de temperatură.
  • Dacă vrei să îi adaugi un plus de gust rețetei, poți să completezi și cu 250 ml bere blondă, odată cu apa, un pahar mic de vin alb, odată cu usturoiul pisat și/sau 3-4 linguri de ciuperci tăiate în bucăți.

Garnituri potrivite

  • Mămăligă
  • Mujdei
  • Cartofi natur
  • Smântână

La cină, poți servi puiul la ceaun cu un pahar de vin roșu.

Cu un pui la ceaun faci o cină delicioasă

Rețeta de pui la ceaun este simplă și se poate prepara pentru prânz sau seară. În tradiție, se spune că, dacă ai prepara puiul doar în untură, poți servi apoi untura pe bucăți de pâine decorate cu ceapă roșie de sezon. Indiferent ce alegi, puiul la ceaun va deveni rapid acel preparat pe care abia aștepți să îl guști din nou.

Categorii

Alege-ți următoarea rețetă în funcție de tipul de carne de pui de care ai poftă astăzi!

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele delicii.

Sunt de acord să primesc informații despre produse, campanii, rețete și alte subiecte LaProvincia.