Stufat de pui

Cunoscute pentru gustul bogat de primăvară pe care îl aduc, mâncărurile de tip stufat sunt gătite cu drag de cât mai mulți amatori ai aromelor bogate. Rețeta de stufat de pui vine cu mai puține calorii decât varianta sa tradițională (stufatul de miel sau de vițel) și cu ușurință în preparare.

Dificultate
MEDIE
Timp de preparare
60 min.

Ingrediente pentru stufat de pui

Rețeta de mai jos a fost calculată pentru 5 porții mici, respectiv 4 porții mari. Îți recomandăm ca ingredientele să fie proaspete, și nu congelate.

Ingrediente

  • Bifează lista de cumpărături pe masură ce pui produsele în coș
  • 5 copănele de pui LaProvincia
  • 4 legături ceapă verde
  • 4 legături usturoi verde
  • 500 ml suc de roșii
  • 3 linguri ulei
  • boia de ardei dulce
  • ienibahar
  • 3 foi de dafin
  • 1 legătură pătrunjel
  • sare
  • piper

Cum se prepară stufatul de pui

Stufatul de pui miroase tentant încă din timpul preparării. Această mâncare ușoară poate fi, apoi, păstrată în frigider pentru câteva zile.  

1. Pregătește legumele

  • Curăță și taie 4 legături ceapă verde și 4 legături usturoi verde în felii ca pentru salată. Lasă-le într-un bol.
  • Spală și toacă mărunt 1 legătură de pătrunjel și separă-l de restul ingredientelor.

2. Rumenește pulpele

  • Încălzește 3 linguri de ulei într-o tigaie.
  • Atunci când uleiul este încins, adaugă 5 copănele de pui LaProvincia.
  • Prăjește-le până se rumenesc ușor pe fiecare parte – capătă o nuanță maroniu-deschis.
  • Apoi, scoate-le într-un castron.

3. Continuă acțiunea

  • Adaugă ceapa și usturoiul tăiate în uleiul din tigaie.
  • Atunci când cele două devin sticloase, adaugă peste 500 ml suc de roșii.
  • Formează gustul adăugând sare, piper, 3 foi de dafin, boia de ardei dulce și puțin ienibahar.
  • Lasă totul la fiert pentru 7-10 minute. Dacă este nevoie, completează cu 200 ml apă.

4. Mută totul în cuptor

  • Preîncălzește cuptorul la 200 grade (foc mediu).
  • Curăță pielea de pe copănele și desprinde carnea de pe os. Ar fi de preferat să ai bucăți egale de carne.
  • Adaugă puiul într-un vas termorezistent și toarnă conținutul fierbinte al tigăii deasupra.
  • Lasă totul la cuptor pentru 25 minute.
  • Atunci când preparatul este gata, distribuie deasupra pătrunjelul tocat mărunt și lasă-l să se odihnească pentru câteva minute.

Dificultate de preparare

Rețeta de stufat de pui este ușor de preparat. Deși implică mai multe manevre, nu ai nevoie de mult timp ca să o duci la bun sfârșit. Ca ustensile, ai nevoie de:

  • cuțit
  • tocător
  • tigaie
  • vas termorezistent
  • 3 castroane/boluri

Timp de preparare al stufatului de pui

  • Prepari ingredientele în 10 minute;
  • Gătești stufatul de pui în 50 minute;
  • Petreci în bucătărie, în total, 60 minute.

Stufat de pui: Sfaturi de servire

  • Poți înlocui pătrunjelul cu o legătură de mărar, dacă ești în căutarea unui gust mai aromat.
  • Uleiul poate fi de floarea soarelui sau de măsline.
  • Cantitățile de sare, piper, ienibahar și boia de ardei dulce se aleg din experiență și după gust.
  • Dacă vrei ca sosul să fie mai ușor, poți adăuga prosoape de bucătărie în vasul în care păstrezi pulpele, înainte să le bagi în cuptor. Hârtia va absoarbe excesul de ulei.
  • Pentru un sos mai gros, poți înlocui sucul de roșii cu aceeași cantitate de roșii pasate. Poți folosi chiar și roșii proaspete, decojite și tăiate.
  • Nu trebuie să îi acorzi prea multă atenție procesului de tăiere a legumelor. Feliile mai lungi fac parte din farmecul mâncării.
  • Cei curajoși pot înlocui ceapa verde cu prazul, însă cantitatea va trebui înjumătățită.
  • Ce-ar fi să adaugi și o cutie de ciuperci feliate? Vei descoperi un gust și mai bogat, atunci când gătești mâncarea pentru a doua oară.
  • Dacă adaugi 100 ml de vin alb în preparat, vei da peste un gust și mai complex.
  • Dacă preferi aceste verdețuri, poți adăuga și spanac sau ștevie.
  • Poți obține cantități mai ușoare de carne dacă, la desprinderea de pe os, o tai fâșii.

Garnituri potrivite

  • Mămăligă
  • Cartofi natur
  • Piure
  • Salată proaspătă
  • Pâine țărănească
  • Vin alb.

Stufat de pui, bun când te bucuri de natură

Rețeta de stufat de pui te va impresiona doar dacă o gătești în sezon. Poți încerca această mâncare în martie, apoi poți plănui cel de-al doilea meniu pe bază de pui, ceapă și piper.

Stufatul de pui își arată avantajul de a fi sărac în calorii atunci când este mâncat fără garnitură. Însă, poți experimenta cu cele de mai sus și poți servi mâncarea în mai multe combinații.

Categorii

Alege-ți următoarea rețetă în funcție de tipul de carne de pui de care ai poftă astăzi!

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele delicii.

Sunt de acord să primesc informații despre produse, campanii, rețete și alte subiecte LaProvincia.